Afståelsesret

Opdateret dato: 15. april 2025 | Først publiceret: 10. april 2025 | Skrevet af: Redaktionen
Afståelsesret

Afståelsesret handler om en lejers mulighed for at lade en anden person overtage lejemålet. Det ses oftest ved erhvervslejemål, når en virksomhed sælges, og køberen skal fortsætte i de samme lokaler. Rent praktisk betyder det, at den oprindelige lejer frigøres fra lejekontrakten. Samtidig indtræder den nye lejer og overtager de rettigheder og pligter, der følger med aftalen med udlejeren.

Hvornår kan man afstå et lejemål?

Man har ikke automatisk ret til at afstå sit lejemål. Muligheden skal normalt være skrevet ind i selve lejekontrakten. Selv med retten på papir, følger der typisk betingelser med en overdragelse. Udlejer kan ofte sige nej, hvis der er vægtige grunde – det kunne være tvivl om den nye lejers økonomi eller evne til at drive den type virksomhed, lokalerne bruges til. De detaljerede regler for afståelse, især for erhverv, står beskrevet i Erhvervslejeloven.

Betydning når man søger job eller starter selvstændigt

Afståelsesret vedrører selve lejemålet, ikke direkte et ansættelsesforhold. Men retten får betydning, hvis man overvejer at blive selvstændig ved at overtage en eksisterende lille forretning – som en kiosk, et værksted eller lignende – der ligger i lejede lokaler. Her er afståelsesretten helt central. Den giver nemlig mulighed for at drive forretningen videre fra samme adresse på de vilkår, som står i den oprindelige lejekontrakt, så længe betingelserne for selve overdragelsen er opfyldt.